Yabancı uyruklu kişiler eğer seyahat sağlık sigortasına sahiplerse limitler dahilinde sağlık hizmetlerinden yararlanabilirler. Eğer yabancı uyruklu kişi veya turist seyahat sağlık sigortasına sahip değilse turistin sağlığı hakkındaki yönetmelik gereği uygun olan işlemler uygulanır. Ancak yabancı kişiler konferans, toplantı, turizm gibi amaçlarla Türkiye’de bulunuyorlarsa acil durum ve hastalıklarda üniversite hastaneleri ve özel sağlık kuruluşlarından yararlanabilirler.
Türkiye'de de diğer ülkelerde olduğu gibi yabancıların vizeleri dahilinde 90 günlük konaklama hakları bulunmaktadır. Ancak 90 günden fazla kalacak yabancılar ikamet izni almalıdır. Talep ettikleri ikamet izni süresi kadar geçerli sağlık sigortaları olması gerekir. Acil sağlık hizmeti için sağlık kuruluşuna başvuran yabancı uyruklu bir kişi sağlık kuruluşu tarafından kayıtsız şartsız kabul edilir ve müdahale yapılır. Hizmet bedelinin tahsilatı ise acil müdahale ve bakım sağlandıktan sonra yapılır. Trafik kazaları sonucu verilecek sağlık hizmetleri kişinin Türk ya da yabancı uyruklu olmasına bakılmaksızın tedavi bedeli kanun gereği SGK dan tahsil edilir. Ama yabancı uyruklu kişinin vize kapsamında bir sağlık sigortası var ise bedel sigortaya fatura edilir.
Türkiye'de bulunan yabancı uyruklu kişiler sağlık hizmetlerinden Genel Sağlık Sigortası veya Özel Sağlık Sigortasına sahip olarak yararlanabilirler. Genel sağlık sigortası devlet tarafından karşılanır. Özel sağlık sigortası ise kişinin bir kuruluşa düzenli ödemeler yaparak oluşturduğu sigorta çeşididir.
Genel Sağlık Sigortasından ;
Türkiye’de oturum izni bulunan yabancılar,
Türkiye'de 1 yıldan daha uzun süredir yaşayan yabancıların başvuruları sonucu,
Başka bir ülkede sigortası bulunmayan kişiler
Genel Sağlık Sigortasına başvurabilirler.
Genel Sağlık Sigortasından yararlanmak isteyen yabancı uyruklu kişilerin en yakın Sosyal Güvenlik merkezine şahsen başvuru yapması gerekir.
Genel Sağlık Sigortası için gerekli belgeler ;
İkamet belgesi
Taahhütname formu
Kendi ülkesinin sosyal güvenlik kurumundan alınan sağlık sigortası bakımından güvenlik durumunu gösteren belgenin aslı ve fotokopisi gerekmektedir.
Genel Sağlık Sigortasından kişinin kendisi haricinde, eşi, 18 yaşını doldurmamış çocukları, bakmakla yükümlü olduğu anne ve babası, lise ve yükseköğrenim görmekte olan evli olmayan çocukları da yararlanabilir.
Yabancı uyruklu kişilerin Türkiye’de oturum izni alabilmeleri için mutlaka bir özel sigorta sahibi olmaları gerekiyor. Yani oturum izni alıncaya kadar özel sağlık sigortası primlerini her ay yatırması gerekir. Oturum izni alındıktan sonra özel sağlık sigortası iptal edilip Genel Sağlık Sigortasına geçiş yapılabilir. Türkiye'de Özel sağlık sigortası yapan acentelerden yapılabilir. Özel sağlık sigortası da tıpkı Genel Sağlık Sigortası gibi bir çok sağlık hizmetini karşılar.
Yabancı uyruklu kişiler için sağlık hizmetleri yönlendirmeleri Beşir Zengin Group bünyesindeki uzmanlar ile gerçekleştirilir. Siz de sağlık hizmetleri ile ilgili daha detaylı bilgi almak ve işlemlerinizi aracılığımız ile gerçekleştirmek için bizimle iletişime geçebilirsiniz. Beşir Zengin Group sağlık hizmetleri konusunda da yanınızdadır.