...

Ortodonti

Ortodonti Tedavi Nedir?

Ortodonti genel olarak halk arasında diş teli tedavisi olarak bilinir. Diş yapısının normalden farklı olarak çarpık ve yamuk olması durumunda hastanın ağız, diş ve kafa yapısı incelenerek hastanın çene yapısına uygun olacak şekilde dişlerin düzeltilmesi sağlanarak hastaya estetik bir görünüm kazandırılması amaçlanır.

Dişlerde Çarpıklıklar Neden Oluşur?

Diş yapısında oluşan çarpıklıklar genetik faktörlere bağlı olduğu gibi çevresel faktörler sebebiyle de oluşabilir. Ağız bakımında yeterli hijyen sağlanmadığında diş çürümeleri ve diş kayıpları yaşanabiliyor. Erken süreçte kaybedilen diş yapılarının yerine başka dişler kayar ve aslında farklı bir yerde olması gereken diş bulduğu boşluktan dışarı çıkarak diğer dişlerle çarpıklık oluşturur. Ayrıca tırnak ve kalem ısırma, başparmak emilmesi, dudak ya da dil emmek gibi bazı gündelik alışkanlıklar diş iskelet yapısını olumsuz etkileyerek çarpıklıklar oluşumunu tetikler.

 

Ortodonti Tedavi Nasıl Yapılır?

Diş görünümünden rahatsız olan her yaştan hastaya uygulanabilen bir tedavidir. Tedaviden önce bir ortodonti uzamanı tarafından hasta muayene edilir. Panoramik ve sefolometrik radyografiler ile yüz ve diş fotoğraflarını çekerek ortodontik sıkıntıların ne olduğu teşhis edilir ve elde edilen bilgiler ışığında tedavi yol haritası belirlenir bu süreçte doktor hastasını bilgilendirir.

Diş teli taktırmak uzun ve zahmetli bir süreç olduğu için tedavide izlenecek yol doktor tarafından detaylıca anlatılır. Diş teli taktırılmadan evvel hasta hazırlık sürecine alınır bu süreçte duruma göre diş çekilmesi, dolgu, diş taşlarının temizlenmesi gibi işlemler yapılır ve ağız içi hijyene çok dikkat edilir. Diş telleri takıldıktan 4-5 gün sonra ağız ve diş tellere alışır. Doğru diş telli tercih edildiğinde ortodonti tedavisi daha iyi sonuçlar verir.

Ağıza ve çene yapısına uygun diş telleri,  braketler ya da şeffaf plak seçildikten sonra operasyona başlanılır. Diş telleri takılırken dişlerin kuru olması gerekir. Asitlendirerek dişer kuruduktan sonra Geleneksel ya da Bonding yöntemle braketler uygulanır. Diş telinin takılma süreci yaklaşık 2 saat sürmektedir. İyileşme süresi ise hasta doktor uyumuna bağlı olarak 8-30 ay arası değişebilmekte.

Ortodonti Erişkin Dönemde Yapılır mı?

Sanılanın aksine sadece genç yaşta yapılan bir tedavi değildir. Sağlıklı diş etlerine sahip olan hastalar yaştan bağımsız ortodonti tedavisini yaptırabilir. Ortodonti için en ideal yaş süt dişlerinin gelişimi tamamlandıktan sonra 5-6 yaş arası olduğunu söyleyebiliriz.

 

Ortodonti Tedavisi Ne Kadar Sürer?

Aktif tedavi yaklaşık 1 ila 2 yıl arası sürer. Hastanın diş yapısı, ortodonti yapacak olan doktorun tecrübesi, tedavide kullanılacak yöntemler gibi etkenler tedavi sürecini etkileyen faktörlerdir.

 

Diş Çektirmek Gerekir mi?

Ortodonti uzmanının yapacağı muayene sonucunda dişlerinizin çekilip çekilmemesine karar verilir. Eğer dişleriniz fazla çarpık ve ağız içinde ortodonti tedavisini engelleyecek kadar yer kaplıyorsa yer sağlamak adına diş çekilebilir.  

Ortodonti Tedavi Fiyatları Ne Kadardır?

Ortodonti tedavi fiyatları doktor ve hastane seçimine göre değişmektedir. Tedavide kullanılacak olan malzemelerin ithal edildiği ülkenin para birimi, kullanılacak olan malzeme miktarı, tedavi sürecinin uzunluğu gibi etkenler ortodonti tedavi fiyatlarını değiştirmektedir.

 

Paylaş :


Yorumlar

Yorum Yaz