Bilindiği üzere tüp bebek tedavisi sürecinde kullanılan yöntemlerden biri klasik tüp bebek (IVF) yöntemi iken bir diğeri mikroenjeksiyon(ICSI) yöntemidir. Çoğunlukla klasik tüp bebek yöntemi kullanılsa da bir diğer seçenek olarak bu teknik de kullanılmaktadır. Bu yöntemde sperm yumurtanın içine enjekte edilerek döllenme sağlanır. Mikro manipülatörler aracılığıyla işlem gerçekleşir. İşlemin yapıldığı günün bir gün sonrasında döllenme durumunun başarıya ulaşıp ulaşmadığı konusunda gerekli incelemeler yapılır. Döllenme adımının ardından embriyo oluşur.
Bu yöntemin aşamaları daha ayrıntılı şu şekilde sıralanabilir:
-Yumurtalıkların çeşitli ilaçlarla etkin hala getirilmesi ve ardından oluşan yumurtaların toplanması,
-Toplanan yumurtaların laboratuvar koşullarında saklanması,
-Yumurtaların diğer hücrelerden arındırılıp olgun olanların seçilmesi,
-Aynı zamanda spermlerin alınıp kaliteli olanların ayrılması
-Döllenme işleminin gerçekleşmesi
Genel itibariyle mikroenjeksiyon yönteminin süresi 10 veya 20 dakika arasında değişmektedir. Sürenin değişkenlik göstermesinin temelinde olgun yumurta sayısı etkilidir. Mikroenjeksiyon(ICSI) sperm sayısı, şekli ve hareketi konularında problem olduğu durumlarda kullanılmaktadır. Yine yumurta sayısının az olduğu durumlarda da başvurulan bir yöntemdir. Ayrıca bu yöntemde başarı oranının yüksek olduğu görülmektedir. Ancak döllenmenin gerçekleşemediği durumlar da olduğu bilinmelidir.
Belirtildiği üzere bu yöntemi klasik tüp bebek yönteminden farklı kılan döllenmenin gerçekleşme şeklidir. Mikroenjeksiyon (ICSI) yönteminde direkt bir müdahale söz konusu iken klasik tüp bebek yönteminde aynı ortamda tutulan yumurta ve sperm hücrelerinin kendiliğinden döllenmeyi gerçekleştirmesi beklenir.
Mikroenjeksiyon (ICSI) yönteminin uygulanması sonucu meydana gelen bebeklerde normal olmayan bir durumun oluşma riski daha düşüktür. Yine yöntemin tek bir sperm hücresi ile dahi başarılı olma ihtimalinin olması bu yöntemi tercih edilir kılmaktadır. Ayrıca bu yöntemle döllenme süresinin daha kısa olduğu söylenebilir.
Merak edilen bir diğer husus laboratuvar koşullarında gerçekleşen döllenme sonrası embriyo transferinin ne zaman gerçekleşeceği sorusudur. Bu durum embriyo sayısına ve embriyonun kalitesine bağlı olup yumurta toplandığı tarihten itibaren kimi zaman 2-3 gün kimi zaman da 5 gün sonra yapılmaktadır. Ağrısız bir işlemdir. Söz konusu süreç tamamlandıktan 2 hafta sonra hastaya gebelik testi yapılır. Bu 2 haftalık süreçte hastaya hormon takviyesi yapılmaya devam edilir.