...

İmplant

İmplant Nedir?

Ağızda eksik olan diş veya dişleri tamamlamak için çene kemiğinin içine yerleştirilen titanyum vidalar ile yapılan tedavidir. Bu tedavide eksik olan dişlerin yerine takılan vidalara protez diş eklenir. Kişinin diş eti sağlığı, çene kemiğinin sağlamlığı implant tedavisini başarısını artırmaktadır. Yapay diş köklerine eklenen diş protezleri hastaya ömür boyu çiğneme fonksiyonunu tekrar kazandırmaktadır. Ayrıca diş eksikliği yüzde hoş olmayan bir görünüm oluşturur, takılan protez dişlerden sonra hastaya estetik bir görünüm da kazandırılmış olur.

 

İmplant Türleri Nedir?

Endosteal implantlar: cerrahi yolla çene kemiğine vidalar yerleştirilir. Diş eti dokusu iyileştikten sonra ikinci bir işlem ile diş eti dokusu şekillendirilir. En son aşamada ise hazırlanan yapay diş, protez yada köprüler implantın üzerine yerleştirilip bağlanmaktadır. En çok tercih edilen ve en pratik implant çeşididir.

Subperiosteal implantlar: bu implant türü diş etinin alt kısmına çene kemiğine yerleştirilen metal çerçevelerden meydana gelir.  Diş eti iyileştikten sonra metal çerçeve çene kemiğine sabit kalır ve implantlar bu metal çerçeveye sabitlenir. Pek tercih edilen bir implant türü değildir.

 

İmplant Tedavisine Kimler İhtiyaç Duyar?

  • İmplant tedavisi 18 yaş üzeri, çene ve yüz gelişimini tamamlanmış hastalara uygulanır.
  • Ağzında hiç diş kalmamış hasta bireylerde zamanla kemik erimesi oluştuğundan tam protez kullanılamaz bu tür hastalara implant tedavisi uygulanır.
  • Tek bir dişin kaybedilmesi sonucunda diğer dişleri küçültmeden implant takılarak protez diş ile kaplanabilir.
  • Uzun dişsiz bölgelerde oluşan boşluk sayısı fazla olduğundan yapılan kısmi köprülerin( protez dişler) uzun olması sorun oluşturmakta. Boş alana bir ya da birkaç tane implant takılarak köprü mesafesi kısaltılıp köprü sağlamlaşır.
  • Büyük azı dişlerin kaybından sonra diş eti arkaya doğru boş kalmışsa eklemeli protezler yerine birkaç implant ile diş protezleri takılıp o alan kaplanabilir.

İmplant Tedavisi Nasıl Yapılır?

Tedaviden önce hasta muayene edilir, röntgen çekilir. Çene kemiklerinin ve dişerin ölçüsü alınır. Diş çekildikten sonra implant yerleştirecekse hem kesi yapılmaz hem de ağrı olmadan aynı gün işlem tamamlanır ve hasta gündelik hayatına geri döner. Flappnes tekniğinde ise kesi ve dikiş yoktur sadece implantın yerleşebileceği bir alan açılır bu şekilde acı, kanama, dikiş gibi cerrahi operasyonlara gerek kalmaz. Klasik cerrahi yöntemde ise implant takılacak olan bölgeye kesilir kemik görünür hale geldikten sonra implant yerleştirilir ve dikişler atılır. Bir hafta sonra dikişler alınır ve implant geçici protez diş ile kapanır. Yaklaşık 3 ay sonra kalıcı protez diş takılır ve tedavi tamamlanmış olur.

 

İmplant uygulamasında acı hissedilir mi?

İmplant tedavisi anestezi eşliğinde yapıldığı için herhangi bir acı duyulmaz. İmplant işleminden sonra ağır kesiciler kullanılarak oluşan ağrı giderilebilir. Bu tedavide duyulan acı diş çekimi sonrasında oluşan acıyla eşdeğerdir. İmplantın iyileşme süreci 1 ila 3 ay arası değişmektedir. Bu süreçte hastalara geçici protezler takılır.

 

İmplant Tedavisi Ne Kadar Sürede Tamamlanır?

İmplat tedavi süresi hastanın durumu ve tedavi sırasında uygulanan işlemlere göre değişiklik gösterebilir. 1-3 saat arası işlem tamamlanır. Yaklaşık 3 ay içerisinde implant yeri iyileşir ve geçici protezler çıkartılıp kalıcı protezler takılarak tedavi sonlanır.

 

İmplant Tedavisinin Ömrü Ne Kadar Sürer?

İmplant tedavisiyle eklenen protez dişlerin ömrünü doktorun tecrübesi, kullanılan malzeme kalitesi, hastanın kemik ve diş yapısı gibi etkenler yapay dişin ömrünü tetiklese de doğru ve sağlıklı bir bakım ile ömür boyu protez dişler kullanılabilir. Dişlere önem gösterilmemesi, alkol ve sigara kullanımı doğal dişlere zarar verdiği gibi yapay dişleri de etkiler.

İmplant Fiyatları Ne Kadardır?

İmplant tedavi fiyatları en çok merak edilen konulardandır. İlk bakışta yüksek maliyetli bir tedavi gibi görünse de; doğru doktor ve doğru bakım ile ömür boyu kullanılacak bir tedavidir. İmplant fiyatları doktor ya da hastane tercihine göre ve kullanılacak olan ürün kalitesine göre değişmektedir.

 

Paylaş :


Yorumlar

Yorum Yaz